主頁 高登熱話 吃喝玩樂 科技消費 名人專訪 短片
現有會員可[按此]登入。未成為會員可[按此]註冊。
[公司模式-關]  [懷舊模式-開]  [Youtube 預覽-關]
[大字型]  [小字型]

您現在聚腳在  時事台內。

澄清無理指控、有關最近部份會員帳戶被停用事宜

長久以來我們都以沉默對待一些不實指控,因為我們相信清者自清。相信曾多次呼籲會員轉到其他討論區、後來又再返來「霸地盤」的會員是最清楚的。

鑑於近日有不少會員帳戶不斷發帖,宣傳其他討論區對我們作出很多不實指控,我們不得不站出來作澄清:

一、本站從來沒有向第三方App收取任何費用,因此不存在「傾唔掂數」的問題。

二、因為曾經有第三方開發的Android App建立快取伺服器,直接於本站伺服器不斷大幅度抄走資料,旨在提高其手機App速度,但卻明顯拖低本站伺服器的效能,因此我們曾經不批准所有三方App的存在。後來我們被說服,相信製作者純粹想以個人身份及非商業的方式向會員提供更好的用戶體驗,才決定於特定條件下容許這些第三方App存在。 ......
跳至第

發起人
50年前神預警 睇穿政府開發郊野公圓
21個回應
[img]https://upload.cc/i2/GikYfl.png[/img]
港府前日宣佈邀請房協研究開發大欖和馬鞍山郊野公園,房協昨舉行監事會會議,消息指初步估計兩塊合共40公頃郊野公園土地,可興建約3萬個公營房屋單位。環團長春社質疑,房協一日已能作出建屋量估算,反映開發建屋意向明顯,擔心研究無法公平進行。漁護署前助理署長王福義反對開發,強調應重視郊野公園的完整。
記者:潘柏林 譚靜雯

房協昨舉行監事會會議,據悉,會上有討論郊野公園邊陲地帶建屋的爭議。消息透露,大欖及馬鞍山郊野公園研究範圍佔地約40公頃,若研究後確定可建屋,初步估計可興建約3萬個公營房屋單位。若以每單位平均有3人入住推算,即兩區將新增約9萬人口。
但消息人士強調,有關數據只屬十分初步的建議,一切有待顧問公司研究報告結果,「如果研究話可行,都要經城規會、郊野公園委員會等嘅法定程序先會做」。消息又指,房協在會上承認郊野公園建屋有一定社會爭議,由於房協不隸屬政府部門,由房協負責研究是「比較順利嘅做法」。據了解,有關建屋量的估計,是按照過往興建公營房屋的經驗所得。

#good2#1  #bad#1 
標籤:
王福義:應係最後選擇
長春社高級公共事務經理李少文指,政府前日邀請房協研究,昨日房協在會議已評估出建屋量,反映有明顯傾向,「個決定已經好明顯,就係房協要起樓,房協唔會畀錢出嚟(研究)話嗰度唔適合起樓」。他質疑港府邀請房協研究,根本不能公正評估生態價值。
王福義昨受訪指,若研究只找一塊土地分析生態價值和公眾享用價值,意義不大,應該重視郊野公園的完整,「我覺得郊野公園係最後選擇」。環境局局長黃錦星前年曾指,現屆政府無意開展發展郊野公園的研究。他昨回應稱,政府的郊野公園政策沒有改變,只是隨着事態發展微調,市民不用過慮。

湯博立預警會失守
香港郊野公園之父湯博立博士(Prof. Lee M. Talbot)在1965年為香港撰寫成立郊野公園的報告時已預警,港府可能受到地產商和大企業的經濟和政治壓力,以必要的經濟發展為幌子,為自己利益和目的開發潛在的郊野公園範圍。(Government may be subjected to considerable economic and political pressure from land developers and big business to open the Colony's potential park areas for their own purposes and gain, under the guise of necessary economic development of the Colony.)
湯博立指生命比經濟發展重要,政府有清晰而無比的具大責任,為這個擠迫的城市提供一個平衡生活的機會。記者昨未能聯絡上湯博立,他在2013年接受《蘋果》訪問時,表明反對開發郊野公園建屋。他指人口將不斷增長,若此例一開,將來肯定逐步蠶食郊野公園。

起樓唔係問題
問題係你起黎俾蝗住
一年5/6萬個
10年5/60萬個
你剷平太平山都唔夠住啦

佢係話潛在(potential park area),不過依家重Hi Hi,係直頭搞勁郊野公園。

起樓你咪又係無得住
公屋比蝗搶
私樓你又買唔起
唔通真係死番珠海咩

開發得一次就有第二次 第三次
之後幾十年內全部郊野公園比支那地產佬拎晒黎起樓賺錢

起向左走向右走完比大陸佬走資, 比炒家炒, 做正義的事
但香港人就少左個地方行, 污染更嚴重
大陸佬同炒家拍拍蘿友移民

起樓唔係問題
問題係你起黎俾蝗住
一年5/6萬個
10年5/60萬個
你剷平太平山都唔夠住啦

呢個係策略嚟
起樓、開發、輸入支那人
周而復始,咁樣先至可以以唔夠樓住持續開發

感謝黨 連俾我呼吸新鮮空氣既地方都冇埋

1. 50年前預視到,即係50年前開始已經係官商勾結緊,全因地產賺到大錢,為左不斷用地產黎賺錢,最後結果係搞郊野公園

2. 其實大家唔使驚,最尾只係變到澳門咁,你最尾都會慣,況且你驚又點啊? 移民囉,走唔到啊? 革命囉,又唔夠膽啊? 咁不如去自殺啦

1. 50年前預視到,即係50年前開始已經係官商勾結緊,全因地產賺到大錢,為左不斷用地產黎賺錢,最後結果係搞郊野公園

2. 其實大家唔使驚,最尾只係變到澳門咁,你最尾都會慣,況且你驚又點啊? 移民囉,走唔到啊? 革命囉,又唔夠膽啊? 咁不如去自殺啦

50年前已經知支那唔係好野

起樓唔係問題
問題係你起黎俾蝗住
一年5/6萬個
10年5/60萬個
你剷平太平山都唔夠住啦

擺明起黎俾蝗住, 清洗你人口

50年前已經知支那唔係好野

好難會革命啦 個個有工番 有飯開
你話就黎餓死 還死掂死 咪會博囉 唔係就黎死 博咩

一個城市不斷發展,郊野地方越黎越少係必然架啦

一個城市不斷發展 每日比150隻蝗入黎
咁都係必然

睇住班環保狗激到生蝦咁跳就心都涼埋

一個城市不斷發展 每日比150隻蝗入黎
咁都係必然

回歸前元朗屯門沙田將軍澳咪又郊野劑晒起樓

睇住班環保狗激到生蝦咁跳就心都涼埋

仲有d班保育左膠

佢係話潛在(potential park area),不過依家重Hi Hi,係直頭搞勁郊野公園。

由城市到郊區一定有buffer zone...
宜家地產商d地可能仲多向左走向右走過政府
20年都冇一項德政做過出黎

由城市到郊區一定有buffer zone...
宜家地產商d地可能仲多向左走向右走過政府
20年都冇一項德政做過出黎

貪曾自己唔起樓兼俾晒d地,有咩計

用郊野用地
目的係摧毀香港既儲水能力

跳至第

快速回覆 - 輸入以下項目

本討論區現只接受會員張貼文章,本站會員請先登入。非會員人仕,您可以按此加入為新會員,費用全免,並可享用其他會員服務。

上次光臨時間: 25/7/2017 0:51
今天貼文總數: 921 | 累積文章數目: 6,205,272

聯絡我們 | 服務條款 | 私隱政策 | 廣告查詢 | 職位空缺