主頁 高登熱話 吃喝玩樂 科技消費 名人專訪 短片
現有會員可[按此]登入。未成為會員可[按此]註冊。
[公司模式-關]  [懷舊模式-開]  [Youtube 預覽-關]
[大字型]  [小字型]

您現在聚腳在  時事台內。

即日起停收SMS會員

香港高登討論區曾接納用戶以SMS註冊成為會員,惟發現不少人濫用SMS會員登記,註冊帳號只作洗版宣傳之用 。為防止問題惡化,本站決定即日起停收SMS會員,並改行ISP電郵加上SMS認證。

新註冊規則如下:
1. 部份獲認可的ISP或學校電郵仍可直接申請帳號
2. 由於部份ISP容許用家任意更改電郵名稱,所以我們會同時要求這些電郵用戶提供手提電話號碼,作SMS認證
3. 如閣下認為自己的電郵地址符合以上要求,卻未能成功註冊,請到建議電郵版面提交電郵地址,我們將盡快審理 ; ......
跳至第

發起人
不滿取消煙花悼車禍 藍絲斥林鄭「港版蔡英文」
132個回應
廢老無煙花睇好嬲

[img]https://static.appledaily.hk/images/e-paper/20180213/large/1518504672_16cc.jpg[/img]

大埔公路上周六發生致命車禍,在農曆年前奪去了19人性命,按中國傳統亡者會於「頭七」(即過身後的第7天)回到人間。今次車禍死者的「頭七」正值大年初二,特首林鄭月娥昨宣佈,應社會有聲音反映及支持下,取消初二舉行的煙花匯演。不過,親建制派的facebook專頁「港人講地」昨分享該新聞後,竟招來大批網民留言批評林鄭擺姿態討好政客,更直指「不如取消埋農曆新年假期啦」。

繼2012年因發生南丫海難撞船事故,而取消翌年的國慶煙花後,今次車禍為港府再次取消煙花以表哀悼。林鄭在宣佈取消時提到,相信決定會得到廣泛市民認同,同時亦已與贊助商其士集團商討,並由該集團所節省成本捐予死傷者及家屬。

不過在「港人講地」的fb專頁上,對取消煙花的爭議聲卻此起彼落。不少網民留言直指,事故發生後就有「黃絲政客」提出此要求,認為林鄭是單方面「跪低」討好他們,卻無視了本港基層家庭一年等到晚期待可以有煙花作免費的消遣節目,有網民甚至怒斥林鄭為「港版蔡英文」。又有人指每年、每日都有車禍,是否每年都要取消煙花致哀。留言中有網民則反駁罵者「無人性」,指一年3次煙花只是暫停1次以向死者家屬表示哀悼,對有人將任何事件都以政治化眼光大嘆感涼薄。

【網民留言】

John Chan 她是港版蔡英文,明親中暗獨港!!!
Tim Yu:有冇照顧低下層家庭平日無消遣,難得初二有免費娛樂煙花表現呀?!!!單方面討好黃屍政客垃圾
Jay Liu Chun Fai: ...香港永遠就係咁,一定做一點意識形態上嘅事嚟話畀全世界知佢哋好有良心!!
Wilson Man :一單重大交通意外。大家都覺得係慘劇。內心都哀掉吓。但是否要突然取消煙花匯演。全港市民及遊客同佢地做頭七吖
Faye Queenie:習總表示深切慰問喎
Peter Leung:原來港人講地d人咁涼薄 廢青拍埋去真係甚麼都不是
冼嘉文:睇見啲留言真係睇到火都黎...發生咁大件事死傷多人仲有乜好慶祝?

#good2#217  #bad#1 
標籤:
反了反了

兩邊不是人

藍屍真係好向左走向右走搞笑

低下層會睇煙花

嗰頭講到死咁多人幾大件事

睇少日煙花就喪屍咁衝出來

藍絲話知你係港共定中共

阻佢食野玩野睇野就邊個都冇面俾

依個時候,應該要一齊聲討港版蔡英文

藍絲多數係的士佬 餐飲果d
做小日大生意喎 點會唔Hi 你

乜向左走向右走都鬧
連 強國猿都鬧

低下層會睇煙花

點解唔會,成日帶埋 d 細路
見一早霸定個位,果度磨成日,仲要唔駛點使錢

反而駛得起錢,未必好恨睇煙花就真

Mark 低d名話佢地反政府

藍絲有道理今次
一早整好曬先話取消
初二頭七
咪前一日或後日放煙花
車禍咁少事都取消
八百萬倒落海

膠官思為真係智智地障

咁多人鍾意睇煙花

大總統月蛾

習總出左聲啦喎

咁中意播,咪重播12年前啲煙花囉

取消表演!每次煙花都是特製的!十分浪費

笑死

連埋律政屍比人爆大鑊單嘢,689喺暗中放咗幾多暗箭

ATV

咪係 ,都係差唔啦

現場睇
成班人逼埋都唔知有咩好睇
煙花砰砰聲嘈到死

係屋企打下麻雀好過

阻人揾食
唔放煙花捐失最大邊個

n年無睇煙花,

年年放幾次, 晒錢又空氣污染,

唔放係好事, 班低端5毛乜都反

啲煙花睇左咁多年都睇到悶啦
又唔係有咩新意
係得啲駛唔起錢嘅廢老先恨呢啲免費娛樂,根本就極唔環保,污染空氣

利申: 屋左180度望維港,喺屋企睇左十幾年煙花,近年都唔會為左睇煙花趕返屋企,亦唔會特登叫嘅親戚朋友上黎睇,佢地都睇到厭

呢班垃圾真係摺向左走向右走埋啦好心

跳至第

快速回覆 - 輸入以下項目

本討論區現只接受會員張貼文章,本站會員請先登入。非會員人仕,您可以按此加入為新會員,費用全免,並可享用其他會員服務。

上次光臨時間: 18/2/2018 7:27
今天貼文總數: 391 | 累積文章數目: 6,308,402

聯絡我們 | 服務條款 | 私隱政策 | 廣告查詢 | 職位空缺