主頁 高登熱話 吃喝玩樂 科技消費 名人專訪 短片
現有會員可[按此]登入。未成為會員可[按此]註冊。
[公司模式 - 關]  [懷舊模式 - 開
[Youtube 預覽 - 關]  [大字型]  [小字型]

您現在聚腳在 時事台內。

將已解封的舊帳戶升級高級會員

我們上年12月曾解封部分只輕微觸犯版規或懷疑被駭的帳戶,但有會員反映一些於2009年前登記的舊帳戶在解封後未有自動升級為高級會員,現在我們已將該批帳戶升級,謝謝。
精選文章
跳至第

發起人
拉出一層皮…拒用鐵吸管3大理由曝光
71 個回應
闇魔

環保吸管議題不斷被討論,不少人會購買鋼鐵吸管或玻璃吸管來替代,去年有一名網友在上發文表示,他的朋友家中開鐵工廠,並稱自己絕對不用鐵吸管,還向他舉出三大理由,他聽完之後也奉勸大家「千萬不要使用鋼鐵吸管」,網友看完全嚇傻。
理由有三個,第一點,因為你不知道他是用304還是工業用301鋼材;第二點,你不知道切削液和研磨液這些礦物油在吸管裡面有沒有洗乾淨,如果拿衛生紙擦一遍,有黑色粉末就是切削液;第三點,鋼鐵吸管需要打磨,把切削邊緣磨平與表面拋光與磨平,才會出現如鏡面般光澤,但內部無法拋光,因此裡面容易有看不見的溝痕,容易累積細菌。

他解釋說,切削液與研磨劑的重金屬,容易造成失智與重金屬中毒。為了健康,少用不鏽鋼吸管,改用直接喝飲料。該名網友貼出另位網友的經歷,提到對方3年來持續使用不鏽鋼吸管喝咖啡,一直只使用水清洗,沒想到某天他用透明吸管插入清潔,竟拉出一長條咖啡垢,看起來反胃。
https://tw.news.yahoo.com/%E6%8B%89%E5%87%BA-%E5%B1%A4%E7%9A%AE-%E6%8B%92%E7%94%A8%E9%90%B5%E5%90%B8%E7%AE%A13%E5%A4%A7%E7%90%86%E7%94%B1%E6%9B%9D%E5%85%89-021552382.html

#good2#24    #bad#4  
標籤:
高登仔可能未見過,細細個時已經有紙吸管用啦, 後來膠平,
紙吸管絕跡,
其實可以用粟米纖維做到, 只係價錢有冇市場.
不銹鋼吸管真係唔好, 用工業 304 鋼做,或強國 201或 202 鋼或回收鋼,
同食鉛食錳冇分別.
玻璃吸管已用幾十年啦, 已前老尖酒巴叫 cocktail 扮晒嘢都係用玻璃吸管,
吸管有啲打圈, 有啲 S 形, 有顏色, 乜都有.

紙吸管絕跡,
不銹鋼吸管真係唔好, 用工業 304 鋼做,或強國 201或 202 鋼或回收鋼,
同食鉛食錳冇分別.
玻璃吸管已用幾十年啦, 已前老尖酒巴叫 cocktail 扮晒嘢都係用玻璃吸管,

一早知[sosad]

自備膠飲筒啦!
10蚊200支。
[bouncern]

某連鎖快餐店其實幾有心,唔係直接cut飲管
而係轉用紙個隻飲管,又唔使加錢,真係要讚吓#good2#

大塊活^3^

第三點,鋼鐵吸管需要打磨,把切削邊緣磨平與表面拋光與磨平,才會出現如鏡面般光澤,但內部無法拋光,因此裡面容易有看不見的溝痕,容易累積細菌。

呢樣真係重點,#bye#
平時就算用膠都會望一望入面,睇下乾唔乾淨先用
鐵一定飲勁多睇唔到既金屬落肚xx(

轉用紙飲筒但仍然唔會主動派,要問佢先俾:o)
呢排食2次,2次都係咁
唔知剩係我去開嗰間會咁做,定係全線嘅政策

gimmic野
邊個真係會用呀

諗下都知ON勁,叫食肆用不誘鋼管,點Q樣洗?
唔知邊條ON勁諗出黎
D環保廢西個個食屎大

呢排食2次,2次都係咁

大快活就擺左出黎,任顧客諗
大家樂就無

呢排食2次,2次都係咁

大快活就擺左出黎,任顧客
大家樂就無

呢排食2次,2次都係咁

潮流興環保嘛, 主動派就等被環保向左走向右走追擊[fuck] [fuck] [fuck]

[img]https://image-cdn.hypb.st/https%3A%2F%2Fhk.hypebeast.com%2Ffiles%2F2018%2F08%2Ftiffany-co-crazy-straw-1-1.jpg?w=960&cbr=1&q=90&fit=max[/img]
有錢梗係買呢枝#yup#
可以試毒#good#

呢排食2次,2次都係咁

大快活就擺左出黎,任顧客諗
大家樂就無

大家樂要問至有.
老嫩去大家樂, 本來有送餐服務, 但送餐又唔俾飲筒佢地.

紙吸管絕跡,
同食鉛食錳冇分別.

普通餐廳怕爛, 實唔會引入玻璃啦.
屋企可以諗下.

大塊活^3^

[369]yup

諗下都知ON勁,叫食肆用不誘鋼管,點Q樣洗?
唔知邊條ON勁諗出黎
D環保廢西個個食屎大

xx(yup xx(yup xx(yup xx(yup

要用洗潔精洗咪又係唔環保

原來想俾生意醫畜做,呢個先係走飲管既真正用意

切削液與研磨劑的重金屬,容易造成失智與重金屬中毒
明白了世界可變簡單:~(

唔知鐵飲管定膠飲管插啲海龜個鼻痛啲呢

切削液與研磨劑的重金屬,容易造成失智與重金屬中毒
明白了世界可變簡單:~(

唔怪得環保向左走向右走咁傻的嗎[banghead]

紙吸管絕跡,
同食鉛食錳冇分別.

台灣仔有人發明左用唔知紙定庶渣簽維,攞埋專利,應該好快就一街都係,新聞話大陸佬同佢買專利台仔唔賣喎。

大塊活^3^

[369]yup

而家連飲豆冰大飲管都轉埋紙 ..

紙吸管絕跡,
同食鉛食錳冇分別.

台灣仔有人發明左用唔知紙定庶渣簽維,攞埋專利,應該好快就一街都係,新聞話大陸佬同佢買專利台仔唔賣喎。

可分解吸管唔係咩高科技野
成本最重要

跳至第

快速回覆 - 輸入以下項目

本討論區現只接受會員張貼文章,本站會員請先登入。非會員人仕,您可以按此加入為新會員,費用全免,並可享用其他會員服務。

上次光臨時間: 22/2/2019 6:44
今天貼文總數: 418 | 累積文章數目: 6,467,583

聯絡我們 | 服務條款 | 私隱政策 | 廣告查詢 | 職位空缺