主頁 高登熱話 吃喝玩樂 科技消費 名人專訪 短片
現有會員可[按此]登入。未成為會員可[按此]註冊。
[公司模式 - 關]  [懷舊模式 - 開
[Youtube 預覽 - 關]  [大字型]  [小字型]

您現在聚腳在 時事台內。

有關整合forum 1~15事宜

高登討論區定於下星期三(14/6)將forum1~15整合為http://forum.hkgolden.com,屆時有部分未獲授權的第三方app與瀏覽器plugin或會受到影響。不便之處,敬請原諒。
精選文章
跳至第

發起人
一人一個係大陸既恐怖經歷
245 個回應
試過有次喺酒店叫的士去第二度食野
上左車後佢收左個錶然後話要收RMB80
我話要開錶架wor
條大陸仔即刻發癲
大叫好呀你想開錶就開錶!
之後踩行油兜去第二條路
我即刻淆底話好啦就RMB80
條Hi Hi就話一早俾80咪冇事開乜野錶

呢啲係你跑大陸經驗不足所至,
連起東門返羅湖,都係未上車講實幾多錢至上,#no#

係咪好多年前[sosad] [sosad] [sosad]

細個大陸親戚比人爆格唔見咗40個:)

我依家partner以前同人係大陸做生意
中港兩邊走住既地方冇人搞清潔
咁佢當時partner就話叫親戚幫手
點向左走向右走知個親戚乜向左走向右走都偷晒佢既
夾萬都抬向左走向右走走埋
佢係大陸個廠都俾共產黨屈左6千幾萬
講緊80年代6千幾萬[sosad] [sosad] [sosad]
最後激勁氣番番黎

又係97前, 果時有個大陸女同事, 係die hard department經理秘書, 係大陸人, 間唔中幫我/IT Dept手, 幫手做coordinator, 好幫得手.
間唔中無人果時, 佢會問我中唔中意佢之類, 我一路無理佢. 因為我本身係一個好正經的人, 有時無人果時佢會"I"過來, 但係我都無抽水..
過左半年左右, 有一次, 大家開會, 去到8pm預備番屋企.
另一個部門的同事同個女仔講左一句話, 見住個女仔面色變白, 我自己都嚇左一跳....

"咁夜, 你唔使番屋企陪你老公?"

連蒸魚巴打都出黎時事台

依家深圳通街CCTV,治安好左
班00後根本唔知大陸以前幾痴線 [sosad] [sosad]

對外國人去旅行玩係ok
比法國/意大利更安全

果日就落勁大雨,冧行出酒店門口,個門口上面個天花成個散左冧落黎
真係行快兩步就一頭都係,珠海大概 7年8年前囉

上年打風...我住個度連個天台都吹左落街:) :)

大陸最恐怖係D公廁
我返到去都死忍同少飲水
直到有一次我喺火車站忍唔住......xx(rip

詳情?

啲廁所方圓百里已經有陣味
係千年無洗嘅蝗屎尿,加上佢地係食開元素表

入到去無人,我拎張tempo紙山續格望
有紙巾有M漬有屎唔洗講,好似成個月無洗而每分鐘都有人柯屎咁xx(

好辛苦搵到格無咁多漬
去緊個時入面牆上面有好多漬,鼻屎同屎都有
柯完成十幾年無再返大陸

我打字都諗返陣味xx(

細個跟屋企人返大陸,周圍望無睇路,無留意到坑渠無咗個蓋
左腳踩空氣,下半身半邊人跌入渠,好彩手快捉到渠邊,唔係一定成個人跌入去
爬返上嚟之後,個人嚇到成日都出唔到聲@_@lm

係東莞俾隻雞奶屎眼時放屁, 差D噴屎:~(lm

行華強比人sell砌機

係東莞俾隻雞奶屎眼時放屁, 差D噴屎:~(lm

[sosad] [sosad] [sosad] [369] [369] [369]

電單車搶野

出差要住成個月酒店(賓館果隻)。有同事發現牆入面全部白蟻,去前台換房,換左間隔2間房的俾佢,頂住住。

食好住好,唔知點解傻的嗎9搬左上去住,好似鬼上身咁

細個過深圳一街都係乞衣拖實老豆
坐車要帶刀,搭摩托要擺袋係前
唔敢係街數錢
仲要親眼見人搶野

開post警惕00後

正面事件
我試過在大陸廣州地鐵跌左銀包,有人同我講跌左銀包。

我朋友試過在大陸的長隆水上樂園跌左銀包,有人幫佢執返,在counter拿返,冇金錢損失。

負面試件:
我試過在皇崗口岸跌左證件,報警,最終搵唔返。
我有朋友在深圳搭無牌車,被車到無人區打劫,俾左幾千蚊先走得人。
也有朋友在深圳搭無牌車,被人將真鈔換成偽鈔,事主唔敢出聲,驚俾人檔。

最近大陸治安好左,除左通街cctv外,亦拜金融科技和低出生率所賜。現在好多人都唔帶錢出街,用微信支付。

唔敢係街數錢
仲要親眼見人搶野

開post警惕00後

正面事件
我試過在大陸廣州地鐵跌左銀包,有人同我講跌左銀包。

我朋友試過在大陸的長隆水上樂園跌左銀包,有人幫佢執返,在counter拿返,冇金錢損失。

負面試件:
我試過在皇崗口岸跌左證件,報警,最終搵唔返。
我有朋友在深圳搭無牌車,被車到無人區打劫,俾左幾千蚊先走得人。
也有朋友在深圳搭無牌車,被人將真鈔換成偽鈔,事主唔敢出聲,驚俾人檔。

最近大陸治安好左,除左通街cctv外,亦拜金融科技和低出生率所賜。現在好多人都唔帶錢出街,用微信支付。

至於大陸治安差,亦拜一孩政策所賜。

因為有不少人,為左逃避超生罰款,唔去市政府登記生育。
佢地冇正式身份證件,冇咁怕被人捉坐牢,就算有cctv都難搵佢地。

唔敢係街數錢
仲要親眼見人搶野

開post警惕00後

依家全國兩億部CCTV加埋社會信用評級
呢啲恐怖經歷應該買少見少[sosad]
如果個大陸政治同法律唔係咁黑暗就好接近烏托邦

大陸恐怖左係一孩政策
好多人為左避開超生罰款
唔向政府登記出生
變相無王管

中國人口十四億人,係估計數目黎。
實際登記人口十二億左右,二億人係估出黎的黑市人口。
你話恐唔恐佈?

依家深圳通街CCTV,治安好左
班00後根本唔知大陸以前幾痴線 [sosad] [sosad]

全民無私隱監控咪好左囉傻的嗎仔 Z_Z

公聚地方你要咩私隱? 香港都周圍有眼仔,你唔出聲Hi啲鋪頭影9你? 你都戇向左走向右走Seven勁。

依家大陸啲人自律到,馬路都唔亂過,因為亂過影到又罰錢,香港人日日違例衰過支那,紀律要逼出嚟架。

威脅底下做出嚟嘅行為唔叫自律,叫被逼
係被逼唔亂過馬路:o)

唔敢係街數錢
仲要親眼見人搶野

開post警惕00後

大陸恐怖左係一孩政策
好多人為左避開超生罰款
唔向政府登記出生
變相無王管

你話恐唔恐佈?

好多技師無戶籍,無社保
仲要俾錢返去養細佬[photo]

試過同班FD上東莞玩
去到K房就叫女,可能我地個樣太細個又唔識,個媽咪叫左幾件豬閪入黎,其中一件仲有嚴重臭狐
我地想彈鐘但個媽咪就Hi勁我地又話無得揀逼我地要班豬閪
我地淆底焗住要,諗住坐一陣就走,之後叫啤酒d酒全部熱既
途中班豬閪係咁摸我地,係借d意咁伸隻手過黎揸我地碌勁,
最慘就係件臭孤豬閪係咁塞我食波餅,佢一痴過黎個陣味臭向左走向右走到xx( xx(
佢d狐臭加上可能熱既啤酒我頂唔順去左廁所嘔,條豬閪見到我嘔就發脾氣掟杯
最後屈左我地幾百蚊清潔費:-( :-(

呢個堅慘[sosad]

唔敢係街數錢
仲要親眼見人搶野

開post警惕00後

大陸恐怖左係一孩政策
好多人為左避開超生罰款
唔向政府登記出生
變相無王管

你話恐唔恐佈?

好多技師無戶籍,無社保
仲要俾錢返去養細佬[photo]

一孩政策是中國治安差的根源。

早兩年復活節假,我同屋企人跟團去強國旅行

第一晚到酒店,剛返到房,行李都未拆,
就有人打電話到我房,話自己係聽日嘅導遊
叫我第二朝 7:00係酒店後面個停車場上車,唔好遲 @_@ @_@
我唔為意,是向左走向右走但覆咗句OK,仲比埋個強國手提電話號碼佢

收咗線後,諗諗下,先覺得唔對路......

嗰團個導遊明明係女人,話聽日 7:00 morning call,8:30上車
而家變向左走向右走咗男聲,早咗咁多出門,仲要係酒店後面個濕勁停車場上車

第二朝,6:45 條友就打嚟我房,一開口就問「你下來了未,要開車啦」

一怒之下,我情不自禁咁講句「Hi Auntie,Hi Hi仔,搵食行遠 D啦」,
CUT 咗線,我先記得條Seven Head淨係識蝗話,唔向左走向右走知我Hi佢架喎 [banghead] [banghead]

說時遲,那時快,條 傻的嗎又打嚟
我心諗,橫掂都醒咗,不如同佢玩下啦
之後我拎起個電話,一開口就「那魔,阿卡沙架,我係來自美國三藩市福青幫第二把交椅,阿信屋759,代表 youtube打Seven你 」之後又 cut佢線

隔一陣,條冚家拎又打嚟,話咩「都人齊了,再不開車要罰款了,快下來,不然我上來找你了」

我嚇咗嚇,好正經咁同佢講,「導遊,不好意思,剛未睡醒,現在下來囉,等我一下」^3^ ^3^

跟手,我打落去酒店接待處,話有人扮我導遊,一直打電話叫我落去酒店後面個車場上車,請佢地去睇下咩事......[slick]

之後,電話就冇響過了 [sosad] [sosad]

食早餐嗰時,同 D團友吹水,原來尋有好多人都收到個條友個電話,仲差 D有人中招 xx( :o) @_@

細個既時候,有個親戚要去中國開會(知名人士)。
幾家人一齊去中國,順手遊山玩水啦。
我地出左羅湖關就會有車接我地,佢個女拎住個LV,一出羅湖就俾人搶左。
然後十幾個唔知係公安定特務既人衝出黎禁住個賊係咁打,打到頭破血流。
我到依一刻都極懷疑個賊係當場俾人打死左。
發左幾晚惡夢

Hi馬星好冇陰功
你親戚個女擺明裝勁條友

叫我第二朝 7:00係酒店後面個停車場上車,唔好遲 @_@ @_@
我唔為意,是向左走向右走但覆咗句OK,仲比埋個強國手提電話號碼佢

嗰團個導遊明明係女人,話聽日 7:00 morning call,8:30上車
而家變向左走向右走咗男聲,早咗咁多出門,仲要係酒店後面個濕勁停車場上車

第二朝,6:45 條友就打嚟我房,一開口就問「你下來了未,要開車啦」

一怒之下,我情不自禁咁講句「Hi Auntie,Hi Hi仔,搵食行遠 D啦」,
CUT 咗線,我先記得條Seven Head淨係識蝗話,唔向左走向右走知我Hi佢架喎 [banghead] [banghead]

之後我拎起個電話,一開口就「那魔,阿卡沙架,我係來自美國三藩市福青幫第二把交椅,阿信屋759,代表 youtube打Seven你 」之後又 cut佢線

隔一陣,條冚家拎又打嚟,話咩「都人齊了,再不開車要罰款了,快下來,不然我上來找你了」

我嚇咗嚇,好正經咁同佢講,「導遊,不好意思,剛未睡醒,現在下來囉,等我一下」^3^ ^3^

跟手,我打落去酒店接待處,話有人扮我導遊,一直打電話叫我落去酒店後面個車場上車,請佢地去睇下咩事......[slick]

食早餐嗰時,同 D團友吹水,原來尋有好多人都收到個條友個電話,仲差 D有人中招 xx( :o) @_@

去邊度?

去邊度?

貴州xx(

夠膽一個人無人無物單丁上去都夠恐怖

跳至第

快速回覆 - 輸入以下項目

本討論區現只接受會員張貼文章,本站會員請先登入。非會員人仕,您可以按此加入為新會員,費用全免,並可享用其他會員服務。

上次光臨時間: 19/2/2019 20:25
今天貼文總數: 633 | 累積文章數目: 6,466,621

聯絡我們 | 服務條款 | 私隱政策 | 廣告查詢 | 職位空缺