主頁 高登熱話 吃喝玩樂 科技消費 名人專訪 短片
現有會員可[按此]登入。未成為會員可[按此]註冊。
[公司模式 - 關]  [懷舊模式 - 開
[Youtube 預覽 - 關]  [大字型]  [小字型]

您現在聚腳在 時事台內。

將已解封的舊帳戶升級高級會員

我們上年12月曾解封部分只輕微觸犯版規或懷疑被駭的帳戶,但有會員反映一些於2009年前登記的舊帳戶在解封後未有自動升級為高級會員,現在我們已將該批帳戶升級,謝謝。
精選文章

跳至第

發起人
【推到完場】法案委員會會議「涂謹申 VS 石禮謙」之戰
442 個回應
香港議會終於步入廿年前既台灣化[sosad]

以前會覺得台灣議會打交唔文明[sosad]

跟本就係被壓制下正常事情

廿年前讀書有位台灣老師
同我地講過呢啲係民主同社會被壓迫既表現

事隔好多年先真正明白:-(

Metoo,當年覺得台灣好傻的嗎,諗返起自己仲傻的嗎
所以我聽到葛珮帆見記者嗰陣提起台灣議會都幾高興,雖然佢嘅 focus 係喺暴力度,但佢亦都提醒咗大家點解台灣今時今日可以咁,背後係經過好多社運學運抗爭所得嚟

有冇留意,建制中"出戰"的通通冇自由黨成員
今次唔止係泛民,自由黨都擺明唔會撐,田少一直都係食花生,建制行動通通冇參與

廿年前讀書有位台灣老師

97前上台灣BBS, 學左好多野, 一樣點解佢地議會內要動武. (萬年國代/立法院).
另一樣係威權年代, 學校獨尊國語, 罰講其他語言既學生

佔中個陣啲商家佬咁不滿
宜家攬炒其實都唔錯
普通窮向左走向右走本身就nothing to lose,對佢地影響不大 :D

依個logic最大盲點在於
商家佬立法後可以走佬去外國
最後留低啲窮向左走向右走被引導[sosad]

:o) :o) :o)
條條例係俾大陸政府合法充公/凍結資產
另加叫特衰政府以大陸之名拉在港外國人
窮向左走向右走中國有十億,拉香港窮向左走向右走做正義的事咩
要拉窮向左走向右走根本唔駛引導法,直接洗頭人間蒸發已經無人會追/跟到

都係,巴打分析得啱[sosad]yup

廿年前讀書有位台灣老師

當年情況都差不多
修憲前重係有一個1949年過台灣的"國民大會"即國會
所有國代由1949年後都冇改選過,都係同一班人,當時被人叫"萬年國代"
七十年代後國民黨深知繼續壓抑台灣鄉土力量早晚出事
所以先有所謂增補國代,增額代表之類,選上的多數係非國民黨藉(當時泛稱黨外,問問任何台灣人都識)
但人數上永遠被原來一班人凌駕
你跟足規則,斯斯文文就同廢o既一樣
朱高正係第一個出手的,佢後來自已剖白,當年唔咁做根本出唔到聲
(近年條樣走向保守後來的事,但當年佢的手法的確幫黨外唔少)

我覺得政府今次太有自信捻住強勢通過。但點知台灣擺明唔buy,美國又公開表示擔憂。加上貿易戰美國強勢令商界都開始擔心會出事所以依家建制派除左做馬嬲戲應付之外應該唔敢真係硬推

好打得連牛屎佬潜建都搞唔掂啦,係要強勢就搵人捉晒泛民走再通過丫笨

呢件事唔係頂硬上投完票通過就當完咗
平時個啲係,係因為港豬冇反應
但今次投完票後係有後果
美國已經準備緊

同埋自由黨已經擺明唔會支持
留意今次"上前線"的冇自由黨成員

建制派今次考慮不周,不熟識議會章程,被泛民食住,涂謹生的主席位好明顯完全合法,秘書處條友大鍋,不但隨時被炒,更可能有法律責任。

呢次涂謹申玩規則好精彩,建制比佢拉住走
呢D真正係議會抗爭

佔中個陣啲商家佬咁不滿
宜家攬炒其實都唔錯
普通窮向左走向右走本身就nothing to lose,對佢地影響不大 :D

[369]yup

跟住意粉神探之流繼續響度扭屎忽花問焦土有咩用乜乜乜,根本完全唔願意理解[sosad] #cn#

佢地覺得販民才是聖經,才是王道

其他人有異議都俾佢地屈毛[sosad]yup

建制派今次考慮不周,不熟識議會章程,被泛民食住,涂謹生的主席位好明顯完全合法,秘書處條友大鍋,不但隨時被炒,更可能有法律責任。

呢D真正係議會抗爭

等睇支那人大釋法[369] [bomb]

呢個post好多五毛
商台新聞部bias得好緊要
石禮謙俾人包圍就出名
范國威跌低就「有議員」跌倒

商台新聞仲賤過cc支vb好多

用字上cc支vb係賤,商台係又賤又辣

兩間都係垃向左走向右走圾:o)

xx(yup

呢D真正係議會抗爭

少壯不努力, 撳掣徒傷悲[369sosad]

呢D真正係議會抗爭

歐美: Auntie係咪玩咁大呀
(設計對白)

廿年前讀書有位台灣老師

97前上台灣BBS, 學左好多野, 一樣點解佢地議會內要動武. (萬年國代/立法院).

一講閩南話(台語)就即刻俾人罰[sosad]yup [sosad]yup [sosad]yup [sosad]yup

佔中個陣啲商家佬咁不滿
宜家攬炒其實都唔錯

[369]yup

跟住意粉神探之流繼續響度扭屎忽花問焦土有咩用乜乜乜,根本完全唔願意理解[sosad] #cn#

做咩講我[sosad]

呢D真正係議會抗爭

歐美: Auntie係咪玩咁大呀
(設計對白)

跟住就取消香港關係法
玩完

下次會搵警察佈防#hoho#
速離否則開槍[bomb]

議事規則都係香港法律,一樣有法律責任,今次就睇邊位出事

陸委會出聲,即係台灣政府態度,已經講明咁通過就索性不引渡
咁想請林鄭講講如果受害人係你屋企人你又點

好老實,殺人同死者都係港人,台灣方面唔引渡亦冇乜政治壓力,除左間旅館唔好多左間凶房

廿年前讀書有位台灣老師

一講閩南話(台語)就即刻俾人罰[sosad]yup [sosad]yup [sosad]yup [sosad]yup

印象最深有篇, 係有中年人懺悔, 話當年報寸, 話個原住民同學無講國語. 要罰錢, 中年人當時以為好威威. 原住民同學滿眼淚光, 家貧仲要罰錢其實好慘.

呢D真正係議會抗爭

無用 唔夠人先係核心所在
泛民近幾年被水軍不斷唱衰無向左走向右走用呃飯食 好多傻佬真係信 唔投票俾佢地甚至傻到投禮義廉

呢啲關鍵時刻就絕對反映有冇否決權嘅重要性

范國威係咪俾立法會保安員, 由會議 "木台" 推落地?

呢D真正係議會抗爭

泛民近幾年被水軍不斷唱衰無向左走向右走用呃飯食 好多傻佬真係信 唔投票俾佢地甚至傻到投禮義廉

建制唔犯錯,販民系無得玩。今次有得玩系因為建制自己都唔想過,借販民主持議會做成混亂。

呢D真正係議會抗爭

建制唔犯錯,販民系無得玩。今次有得玩系因為建制自己都唔想過,借販民主持議會做成混亂。

我唔覺得係咁

呢D真正係議會抗爭

我覺得原本班見掣派可能想賣人情俾政府,快快手幫佢過,但見到美國佬出聲話會影響關係法同埋貿易戰嚟真,想縮沙又縮唔到,唯有搞場大龍鳳拖時間。總之就係令到個條例喺7月前過唔到

跳至第

快速回覆 - 輸入以下項目

本討論區現只接受會員張貼文章,本站會員請先登入。非會員人仕,您可以按此加入為新會員,費用全免,並可享用其他會員服務。

上次光臨時間: 27/6/2019 6:38
今天貼文總數: 418 | 累積文章數目: 6,520,425

聯絡我們 | 服務條款 | 私隱政策 | 廣告查詢 | 職位空缺