主頁 高登熱話 吃喝玩樂 科技消費 名人專訪 短片
現有會員可[按此]登入。未成為會員可[按此]註冊。
[公司模式 - 關]  [懷舊模式 - 開
[Youtube 預覽 - 關]  [大字型]  [小字型]

您現在聚腳在 時事台內。

將已解封的舊帳戶升級高級會員

我們上年12月曾解封部分只輕微觸犯版規或懷疑被駭的帳戶,但有會員反映一些於2009年前登記的舊帳戶在解封後未有自動升級為高級會員,現在我們已將該批帳戶升級,謝謝。
精選文章
DeerGamer

跳至第

發起人
畫質係唔係1080p 再上去係4k
33 個回應
亨特拉爾

唔識想問下:o)

#good2#0    #bad#0  
標籤:
仲有1080 〉2k 〉4k

啱啱摷返DVCD睇 明明十幾年前睇都好清 點解今日睇好矇 連D人個樣都睇唔清

有無人執到樓主副眼鏡

即係我地以前一直睇緊D好矇既畫質?_?

以前電視解像度底...

以前電視解像度底...

用類比顯示係靚好多#yup#

以前電視解像度底...

我明明記得睇vcd都好清...講緊大牛龜電子視配vcd機
定係 我地一直睇緊D好矇既野 但係並無在意?_?

1080 > 1081 > 1082 > ……… > 3999 > 4K
請賜酒O:-)O:-)

1080 > 1081 > 1082 > ……… > 3999 > 4K

𧶽Auntie:o)
... > 4i > 4j > 4k :o)

以前電視解像度底...

年紀大左隻眼開始老化,得閒去醫院檢查下

以前電視解像度底...

你記錯,十幾年前租碟睇,睇慣DVD後,VCD個畫質已經矇到頂唔順

十年前嘅pc你唔會覺得佢特別慢
而家叫你用返部十年前嘅pc你會想打爆佢

以前電視解像度底...

你記錯,十幾年前租碟睇,睇慣DVD後,VCD個畫質已經矇到頂唔順

我都覺人眼進化左咁[sosad] [sosad]
背後個編碼影響可能都好大
以前睇動畫RMVB覺得好清, 轉晒H264之後, 睇到RMVB又係濛, 解像度一樣都係濛D
但係H265又唔覺好大分別, 係file size細左, 可能到左極限?
或者未睇慣4K未進化[sosad] [sosad]

𧶽Auntie:o)
... > 4i > 4j > 4k :o)

4K係 4000呀傻的嗎[sosad]

我覺得1080p都好濛
勉強接受

我都想問呢個

以前睇錄影帶好似好清

vhs用三色線大牛龜睇
ld/vcd用s-video線大牛龜睇
dvd用色差線平面大牛龜睇
bd用hdmi線hdtv睇
ubd用hdmi線4ktv睇

中間仲有1440p同2K

以前電視解像度底...

唔係,用大牛龜睇低清野係清過LCD/plasma好多
記得以前用CRT播啲低清錄嘅野係OK清,但換完機一播,變哂一pad野咁,好想同收買佬贖返部機:~(

依家最新標準已經去到8K 120Hz HDR10+ 4000nis

以前電視解像度底...

唔係,用大牛龜睇低清野係清過LCD/plasma好多
記得以前用CRT播啲低清錄嘅野係OK清,但換完機一播,變哂一pad野咁,好想同收買佬贖返部機:~(

早排忍痛掉左部 Sony 100hz 大牛龜去垃圾房
CRT 100hz 其實畫面超靚:-(

1440p咪2k

vcd 係會清, 因為以前你用顯像管電視睇, 佢係用光學放大, 你唔駛咁多像素都清, 家下用lcd, 只會起格

1440p咪2k

Televisions

Televisions are of the following resolutions:

Standard-definition television (SDTV):
480i (NTSC-compatible digital standard employing two interlaced fields of 243 lines each)
576i (PAL-compatible digital standard employing two interlaced fields of 288 lines each)
Enhanced-definition television (EDTV):
480p (720 × 480 progressive scan)
576p (720 × 576 progressive scan)
High-definition television (HDTV):
720p (1280 × 720 progressive scan)
1080i (1920 × 1080 split into two interlaced fields of 540 lines)
1080p (1920 × 1080 progressive scan)
Ultra-high-definition television (UHDTV):
4K UHD (3840 × 2160 progressive scan)
DCI 4K (4096 × 2160)
8K UHD (7680 × 4320 progressive scan)

[img]https://upload.cc/i1/2019/06/01/tksPCa.jpg[/img]

你以前打街機都清架,一轉LCD 就現形,一格格

跳至第

快速回覆 - 輸入以下項目

本討論區現只接受會員張貼文章,本站會員請先登入。非會員人仕,您可以按此加入為新會員,費用全免,並可享用其他會員服務。

上次光臨時間: 23/7/2019 4:39
今天貼文總數: 1,158 | 累積文章數目: 6,532,294

聯絡我們 | 服務條款 | 私隱政策 | 廣告查詢 | 職位空缺