主頁 高登熱話 吃喝玩樂 科技消費 名人專訪 短片
現有會員可[按此]登入。未成為會員可[按此]註冊。
[公司模式 - 關]  [懷舊模式 - 開
[Youtube 預覽 - 關]  [大字型]  [小字型]

您現在聚腳在 時事台內。

請大家務必定期更改密碼

有見近日有會員懷疑自己帳號被盜用,我們在此向大家呼籲,為保安理由請定期更改密碼,並要為電腦安裝最新的網絡保安軟件,如無必要亦請不要在不屬於自己的電腦登入任何需要密碼的網站,謝謝各位。

香港高登管理員團隊
精選文章
DeerGamer

跳至第

發起人
其實working holiday係特區政苦一早埋下既隱藏路線
115 個回應
係日本做緊HR工, 解答少少問題

首先要搞清楚一件事, 去日本做野的話要有兩樣野
1) 工作簽證
2) 請你的公司

工作簽證的類型有好多種, 由最多人認識的「人文知識」到「專業技能」都有
甚至今年新開放左低技術向的特定技能簽證, 專俾樓上果類地盤/裝修等的都有
(以下係14種新設的簽證, 地盤向就係建設業)
①建設業、②造船・舶用工業、③自動車整備業、④航空業、⑤宿泊業、⑥介護、⑦ビルクリーニング、⑧農業、⑨漁業、⑩飲食料品製造業、⑪外食業、⑫素形材産業、⑬産業機械製造業、⑭電気電子情報関連産業

上面特定技能的問題, 想知可以再講

而台灣仔講的大學學歷又係咪必需呢? 答案係「唔一定」
有大學學位的話, 簽證係最易批, 但係無的話, 有足夠的工作經驗(日本呢邊計, 同樣的工種十年工作經驗)一樣可以

而家日本最缺的係IT狗, 基本上有大學畢業又唔怕捱的話, 5年內要轉到永住唔係問題, 不過人工一定無香港咁高 (前提係要識日文)


漁業 想試下


日本生活:o)


係日本做緊HR工, 解答少少問題

首先要搞清楚一件事, 去日本做野的話要有兩樣野
1) 工作簽證
2) 請你的公司

工作簽證的類型有好多種, 由最多人認識的「人文知識」到「專業技能」都有
甚至今年新開放左低技術向的特定技能簽證, 專俾樓上果類地盤/裝修等的都有
(以下係14種新設的簽證, 地盤向就係建設業)
①建設業、②造船・舶用工業、③自動車整備業、④航空業、⑤宿泊業、⑥介護、⑦ビルクリーニング、⑧農業、⑨漁業、⑩飲食料品製造業、⑪外食業、⑫素形材産業、⑬産業機械製造業、⑭電気電子情報関連産業

上面特定技能的問題, 想知可以再講

而台灣仔講的大學學歷又係咪必需呢? 答案係「唔一定」
有大學學位的話, 簽證係最易批, 但係無的話, 有足夠的工作經驗(日本呢邊計, 同樣的工種十年工作經驗)一樣可以

而家日本最缺的係IT狗, 基本上有大學畢業又唔怕捱的話, 5年內要轉到永住唔係問題, 不過人工一定無香港咁高 (前提係要識日文)

上網見唔少人講WH去到見工 公司都願意offer工作簽證
係唔係真係咁易簽[sosad]


係日本做緊HR工, 解答少少問題

首先要搞清楚一件事, 去日本做野的話要有兩樣野
1) 工作簽證
2) 請你的公司

工作簽證的類型有好多種, 由最多人認識的「人文知識」到「專業技能」都有
甚至今年新開放左低技術向的特定技能簽證, 專俾樓上果類地盤/裝修等的都有
(以下係14種新設的簽證, 地盤向就係建設業)
①建設業、②造船・舶用工業、③自動車整備業、④航空業、⑤宿泊業、⑥介護、⑦ビルクリーニング、⑧農業、⑨漁業、⑩飲食料品製造業、⑪外食業、⑫素形材産業、⑬産業機械製造業、⑭電気電子情報関連産業

上面特定技能的問題, 想知可以再講

而台灣仔講的大學學歷又係咪必需呢? 答案係「唔一定」
有大學學位的話, 簽證係最易批, 但係無的話, 有足夠的工作經驗(日本呢邊計, 同樣的工種十年工作經驗)一樣可以

而家日本最缺的係IT狗, 基本上有大學畢業又唔怕捱的話, 5年內要轉到永住唔係問題, 不過人工一定無香港咁高 (前提係要識日文)

上網見唔少人講WH去到見工 公司都願意offer工作簽證
係唔係真係咁易簽[sosad]

日本既話你有大學畢業, 份工岩你專業/ 你語言能力唔錯 , 係


係日本做緊HR工, 解答少少問題

首先要搞清楚一件事, 去日本做野的話要有兩樣野
1) 工作簽證
2) 請你的公司

工作簽證的類型有好多種, 由最多人認識的「人文知識」到「專業技能」都有
甚至今年新開放左低技術向的特定技能簽證, 專俾樓上果類地盤/裝修等的都有
(以下係14種新設的簽證, 地盤向就係建設業)
①建設業、②造船・舶用工業、③自動車整備業、④航空業、⑤宿泊業、⑥介護、⑦ビルクリーニング、⑧農業、⑨漁業、⑩飲食料品製造業、⑪外食業、⑫素形材産業、⑬産業機械製造業、⑭電気電子情報関連産業

上面特定技能的問題, 想知可以再講

而台灣仔講的大學學歷又係咪必需呢? 答案係「唔一定」
有大學學位的話, 簽證係最易批, 但係無的話, 有足夠的工作經驗(日本呢邊計, 同樣的工種十年工作經驗)一樣可以

而家日本最缺的係IT狗, 基本上有大學畢業又唔怕捱的話, 5年內要轉到永住唔係問題, 不過人工一定無香港咁高 (前提係要識日文)

就咁比兩邊匯率, 日本IT人工多數無香港高
但計埋生活指數(租價, 衣食住行) 其實日本實質人工高D


冇錯,我就是成功的例子#yup# #yup#


澳州紐西蘭都有興趣,可惜我只係一件讀書唔成無技能嘅廢中


係日本做緊HR工, 解答少少問題

首先要搞清楚一件事, 去日本做野的話要有兩樣野
1) 工作簽證
2) 請你的公司

工作簽證的類型有好多種, 由最多人認識的「人文知識」到「專業技能」都有
甚至今年新開放左低技術向的特定技能簽證, 專俾樓上果類地盤/裝修等的都有
(以下係14種新設的簽證, 地盤向就係建設業)
①建設業、②造船・舶用工業、③自動車整備業、④航空業、⑤宿泊業、⑥介護、⑦ビルクリーニング、⑧農業、⑨漁業、⑩飲食料品製造業、⑪外食業、⑫素形材産業、⑬産業機械製造業、⑭電気電子情報関連産業

上面特定技能的問題, 想知可以再講

而台灣仔講的大學學歷又係咪必需呢? 答案係「唔一定」
有大學學位的話, 簽證係最易批, 但係無的話, 有足夠的工作經驗(日本呢邊計, 同樣的工種十年工作經驗)一樣可以

而家日本最缺的係IT狗, 基本上有大學畢業又唔怕捱的話, 5年內要轉到永住唔係問題, 不過人工一定無香港咁高 (前提係要識日文)

你好 , 我今年 29 歲 , 如果我得中五畢業 , 黎緊諗住去日本 WH 轉工作簽 , 有無機會 ? 我見台灣好多人話無大學畢業就算公司肯擔保入發局都唔會批工作簽證


係日本做緊HR工, 解答少少問題

首先要搞清楚一件事, 去日本做野的話要有兩樣野
1) 工作簽證
2) 請你的公司

工作簽證的類型有好多種, 由最多人認識的「人文知識」到「專業技能」都有
甚至今年新開放左低技術向的特定技能簽證, 專俾樓上果類地盤/裝修等的都有
(以下係14種新設的簽證, 地盤向就係建設業)
①建設業、②造船・舶用工業、③自動車整備業、④航空業、⑤宿泊業、⑥介護、⑦ビルクリーニング、⑧農業、⑨漁業、⑩飲食料品製造業、⑪外食業、⑫素形材産業、⑬産業機械製造業、⑭電気電子情報関連産業

上面特定技能的問題, 想知可以再講

而台灣仔講的大學學歷又係咪必需呢? 答案係「唔一定」
有大學學位的話, 簽證係最易批, 但係無的話, 有足夠的工作經驗(日本呢邊計, 同樣的工種十年工作經驗)一樣可以

而家日本最缺的係IT狗, 基本上有大學畢業又唔怕捱的話, 5年內要轉到永住唔係問題, 不過人工一定無香港咁高 (前提係要識日文)

你好 , 我今年 29 歲 , 如果我得中五畢業 , 黎緊諗住去日本 WH 轉工作簽 , 有無機會 ? 我見台灣好多人話無大學畢業就算公司肯擔保入發局都唔會批工作簽證

我只係想揾到份工留係日本做到拎到永住/歸化咁就可以:-(



你好 , 我今年 29 歲 , 如果我得中五畢業 , 黎緊諗住去日本 WH 轉工作簽 , 有無機會 ? 我見台灣好多人話無大學畢業就算公司肯擔保入發局都唔會批工作簽證

就算係申請新的專業技能簽證, 無大學學位/相關工作經驗都係難

最簡單的諗法係:
有日文N2 (最好N1) -> 大學學位/相關工作經驗 (越長越好) -> 去日本WH -> 搵到一間肯幫你轉簽的日本公司 -> 去入管申請工作簽證



你好 , 我今年 29 歲 , 如果我得中五畢業 , 黎緊諗住去日本 WH 轉工作簽 , 有無機會 ? 我見台灣好多人話無大學畢業就算公司肯擔保入發局都唔會批工作簽證

就算係申請新的專業技能簽證, 無大學學位/相關工作經驗都係難

最簡單的諗法係:
有日文N2 (最好N1) -> 大學學位/相關工作經驗 (越長越好) -> 去日本WH -> 搵到一間肯幫你轉簽的日本公司 -> 去入管申請工作簽證

如果好似上面另一位巴打講
行語言方面會唔會簡單D
聽講係日本識普通話+英文+日文好似俾人當半個神咁拜
而普遍香港人都識普通話英文...雖然只係水平level但已經好過好多日本人再加上日文有N2既話
會唔會簡單少少



如果好似上面另一位巴打講
行語言方面會唔會簡單D
聽講係日本識普通話+英文+日文好似俾人當半個神咁拜
而普遍香港人都識普通話英文...雖然只係水平level但已經好過好多日本人再加上日文有N2既話
會唔會簡單少少

諗太多, 外國人識日文+一種語言只係基本
好多越南, 尼泊爾的人識日文+英文都只可以做便利店/居酒屋
講到尾重要的係有一項專門技能 (最簡單就IT)


想問下大學係bba
去日本可以搵到咩工


想問下大學係bba
去日本可以搵到咩工

睇日文程度同工作經驗
外資公司, 中國公司, 會肯請有工作經驗的大學生
日本公司反而會肯請無工作經驗的大學生

前者需要的日文唔使咁高, 後者就N1都唔夠


跳至第



  快速回覆 - 輸入以下項目

本討論區現只接受會員張貼文章,本站會員請先登入。非會員人仕,您可以按此加入為新會員,費用全免,並可享用其他會員服務。


上次光臨時間: 19/8/2019 9:41
今天貼文總數: 475 | 累積文章數目: 6,546,379

聯絡我們 | 服務條款 | 私隱政策 | 廣告查詢 | 職位空缺
Copyright © 2019 HKGolden.com. All Rights Reserved.