主頁 高登熱話 吃喝玩樂 科技消費 名人專訪 短片
現有會員可[按此]登入。未成為會員可[按此]註冊。
[公司模式 - 關]  [懷舊模式 - 開
[Youtube 預覽 - 關]  [大字型]  [小字型]

您現在聚腳在 感情台內。

請大家務必定期更改密碼

有見近日有會員懷疑自己帳號被盜用,我們在此向大家呼籲,為保安理由請定期更改密碼,並要為電腦安裝最新的網絡保安軟件,如無必要亦請不要在不屬於自己的電腦登入任何需要密碼的網站,謝謝各位。

香港高登管理員團隊
精選文章
跳至第

發起人
[八字解疑難] 歡迎提問 2019
157 個回應
男1988年11月24日, AM11:15分到
事業無咩方向,失左業好耐,想問事業幾時先會有好轉
謝謝#adore#

謝謝#adore#

今年5月前努力搵呀 如果唔係 搵唔到就要等多幾年先有好機會
考慮下 設計 策劃 創作 藝術 或者 做生意 (你本身做邊行)
如果真係唔得就最好去進修吓 讀吓書

謝謝#adore#

考慮下 設計 策劃 創作 藝術 或者 做生意 (你本身做邊行)

唔該晒你, 我本身其實以前無份工做得長...無方向,以前都係做開前線,服務業,厭惡性行業....但全部都做唔長.... 其實我今年好迷失.....諗住學返樣手藝由低做起...但見左幾份學徒又唔請....所以個人好迷茫...
下....即係話如果我5月前都搵唔到就要失業幾年..? :~(
其實我上個月報左個建造業課程...但就要4月先開班......但其實都唔知自己想做既野....唔知應唔應該去讀.... 師兄,咁其實我事業未來會唔會搵到方向同埋有機會有起色好起來?..

謝謝#adore#

唔該晒你, 我本身其實以前無份工做得長...無方向,以前都係做開前線,服務業,厭惡性行業....但全部都做唔長.... 其實我今年好迷失.....諗住學返樣手藝由低做起...但見左幾份學徒又唔請....所以個人好迷茫...
下....即係話如果我5月前都搵唔到就要失業幾年..? :~(
其實我上個月報左個建造業課程...但就要4月先開班......但其實都唔知自己想做既野....唔知應唔應該去讀.... 師兄,咁其實我事業未來會唔會搵到方向同埋有機會有起色好起來?..

方向上 我只能話你知你個運大概利你做乜 而啱唔啱你做 就要你自己先知
記住人生係你自己嘅 想點行 行向邊 搵乜嘢 都係同自己負責 傍人幫唔得你幾多
樣樣做唔長 咁你都要問自己係你自己唔上心 定 短視咗 未真正了解就放棄 定真係唔適合呢?
去年你沖太歲 個人係會亂上加亂 放心 今年4月仲有機會亂多鑊 好好面對

你會有運行 只係時候未到 即使到 你都要有能力同知識去令自己可以向上爬
目前聽你咁講 你未準備好 好好努力幾年啦 男人30先剛剛係人生開始 每個人都有自己起點 同 時區
好好調整自己 按步就班 慢慢捱吓

謝謝#adore#

方向上 我只能話你知你個運大概利你做乜 而啱唔啱你做 就要你自己先知
記住人生係你自己嘅 想點行 行向邊 搵乜嘢 都係同自己負責 傍人幫唔得你幾多
樣樣做唔長 咁你都要問自己係你自己唔上心 定 短視咗 未真正了解就放棄 定真係唔適合呢?
去年你沖太歲 個人係會亂上加亂 放心 今年4月仲有機會亂多鑊 好好面對

你會有運行 只係時候未到 即使到 你都要有能力同知識去令自己可以向上爬
目前聽你咁講 你未準備好 好好努力幾年啦 男人30先剛剛係人生開始 每個人都有自己起點 同 時區

其實我諗係我自己情緒問題多,加上人際唔好,從前20-30歲既工自己一做得唔開心就走....其實我唔太識同人相處...加上你所講既行業我又無知識去做... 其實自己都30歲人....現在搵份工諗住由低做起都搵唔到覺得好難....去年可以話係我人生到暫時為止最差既一年...年頭同女上司吵架一時衝動離職....其實當時個份工好好,感覺上有機會,因為女上司同我提過想自己開公司搵埋我幫手做司機...可惜自己當時太衝動....呢件事後我好似趺左落谷底咁, 上年搵既工全部都俾自己情緒影響好快就唔做...收埋自己... 覺得人生已走下坡.... 去到今年先同自己講要企返起身諗住搵學徒工去做,但又全部都唔請....
師兄...你話我4月仲有機會亂多鑊,係咪指我去建造業都係一個錯既選擇.... 其實你話我有運行...依家呢一刻覺得自己係零...咁既年齡咩都唔識又無經驗...好似人生已經唔知可以點行落去....
師兄,其實我想問如果我出生時間係早上九點半,條命係咪都係差唔多, 因為其實以前去醫院check過係9點30分,但之前有人話我係11點3乎合我多D... 唔好意思

1992年2月7日早上11:30左右
想知幾時有事業運#hoho#

謝謝#adore#

其實我諗係我自己情緒問題多,加上人際唔好,從前20-30歲既工自己一做得唔開心就走....其實我唔太識同人相處...加上你所講既行業我又無知識去做... 其實自己都30歲人....現在搵份工諗住由低做起都搵唔到覺得好難....去年可以話係我人生到暫時為止最差既一年...年頭同女上司吵架一時衝動離職....其實當時個份工好好,感覺上有機會,因為女上司同我提過想自己開公司搵埋我幫手做司機...可惜自己當時太衝動....呢件事後我好似趺左落谷底咁, 上年搵既工全部都俾自己情緒影響好快就唔做...收埋自己... 覺得人生已走下坡.... 去到今年先同自己講要企返起身諗住搵學徒工去做,但又全部都唔請....
師兄...你話我4月仲有機會亂多鑊,係咪指我去建造業都係一個錯既選擇.... 其實你話我有運行...依家呢一刻覺得自己係零...咁既年齡咩都唔識又無經驗...好似人生已經唔知可以點行落去....
師兄,其實我想問如果我出生時間係早上九點半,條命係咪都係差唔多, 因為其實以前去醫院check過係9點30分,但之前有人話我係11點3乎合我多D... 唔好意思

既然知道自己有咩問題 就好好改善 唔啱喺邊度跌低 就喺邊度企返起身 返去跪玻璃囉
對定錯 只有未來嘅你先答到喇 過去係用嚟成就今日嘅自己 執著對錯 對你有咩得益
要拎當中嘅做經驗累積先係珍貴 時間我睇就唔大分別 對你個運總體勢向 影響不大

性別?

性別?

男 唔該巴打:)

性別?

大運就29歲之後 但都要過幾年後先會有明顯進步

性別?

事業三十三歲之後係咪有機會升上管理層[sosad] 唔該巴打

性別?

事業三十三歲之後係咪有機會升上管理層[sosad] 唔該巴打

如果你入大運之後 守得住一條路發展 都有機會

性別?

哈哈 唔該曬巴打:D

性別?

哈哈 唔該曬巴打:D

#hoho# #hoho#

男 93年6月5日 0924 a.m.
鍾意左身邊既女性朋友,想問下有冇機會同佢發展#hoho#

1992年2月6日下午4點幾出世
想問愛情姻緣

既然知道自己有咩問題 就好好改善 唔啱喺邊度跌低 就喺邊度企返起身 返去跪玻璃囉
對定錯 只有未來嘅你先答到喇 過去係用嚟成就今日嘅自己 執著對錯 對你有咩得益
要拎當中嘅做經驗累積先係珍貴 時間我睇就唔大分別 對你個運總體勢向 影響不大

其實經過左咁多事後自己仲係原地踏步,自己真係無晒自信... 有時睇post見到人廿幾歲就搵好多錢,同埋已婚有家庭, 但自己仲好似個十幾歲既年青人咁咩都唔識...但明明自己就已30歲了...
其實我有諗過會唔會係上天起17年已經俾個機會我遇到份好工同關照我既同事, 但我就因為犯錯而人生走下坡....跟住就無機會... 即係會唔會係本來我果份工係可以有前景,但就因為我太衝動所以失去左呢個可以變好既運... 師兄, 我見到你話其他人會有大運, 咁其實我條命有無大運... 定係已經錯過左了..?

男 1975-5-24 0800
問今年應否轉工, 因跟左個刻薄太子:~(

男 2001年4月27號上晝11:14出世 想問前途,唔該曬#adore# #adore# #adore#

以上問題 明日回覆

再提提 一人一個問題呀

男 93年6月5日 0924 a.m.
鍾意左身邊既女性朋友,想問下有冇機會同佢發展#hoho#

2019有桃花星照住 人緣感情有助 亦易發展出新感情
尤其西曆 6 12 兩個月
但有冇機會同 佢 發展 你直接問 佢 好過啦O:-)

1992年2月6日下午4點幾出世
想問愛情姻緣

2019有桃花星照住 人緣感情有助 亦易發展出新感情
尤其西曆 7 9 兩個月 多外出交朋結友 增加自己機會啦#hoho#

其實經過左咁多事後自己仲係原地踏步,自己真係無晒自信... 有時睇post見到人廿幾歲就搵好多錢,同埋已婚有家庭, 但自己仲好似個十幾歲既年青人咁咩都唔識...但明明自己就已30歲了...
其實我有諗過會唔會係上天起17年已經俾個機會我遇到份好工同關照我既同事, 但我就因為犯錯而人生走下坡....跟住就無機會... 即係會唔會係本來我果份工係可以有前景,但就因為我太衝動所以失去左呢個可以變好既運... 師兄, 我見到你話其他人會有大運, 咁其實我條命有無大運... 定係已經錯過左了..?

紐約時間比加州時間早三個小時,
New York is 3 hours ahead of California,
但加州時間並沒有變慢。
but it does not make California slow.
有人22歲就畢業了,
Someone graduated at the age of 22,
但等了五年才找到一個好工作!
but waited 5 years before securing a good job!
有人25歲就當上CEO,
Someone became a CEO at 25,
卻在50歲去世。
and died at 50.
也有人直到50歲才當上CEO,
While another became a CEO at 50,
然後活到90歲。
and lived to 90 years.
有人依舊單身,
Someone is still single,
同時也有人結婚。
while someone else got married.
歐巴馬55歲就退休,
Obama retires at 55,
川普70歲才開始當總統。
but Trump starts at 70.
世上每個人本來就有自己的時區。
Absolutely everyone in this world works based on their Time Zone.
身邊有些人看似走在你前面,
People around you might seem to go ahead of you,
也有人看似走在你後面。
some might seem to be behind you.
但其實每個人在自己的時區有自己的步程。
But everyone is running their own RACE, in their own TIME.
不用嫉妒或嘲笑他們。
Don’t envy them or mock them.
他們都在自己的時區裡,你也是!
They are in their TIME ZONE, and you are in yours!
生命就是等待正確的行動時機。
Life is about waiting for the right moment to act.
所以,放輕鬆。
So, RELAX.
你沒有落後。
You’re not LATE.
你沒有領先。
You’re not EARLY.

在命運為你安排的時區裡,一切都會準時。
You are very much ON TIME, and in your TIME ZONE destiny set up for you.

正如你既運 一切都安排好 一切都會準時 只係未到
所以好好努力 改善自己不足 進修學習 裝備自己:D

女 1991/7/7 9:30pm
想問健康#adore#

男 1975-5-24 0800
問今年應否轉工, 因跟左個刻薄太子:~(

西曆 5 月後 如有新機會 都可以嘗試:)

跳至第

快速回覆 - 輸入以下項目

本討論區現只接受會員張貼文章,本站會員請先登入。非會員人仕,您可以按此加入為新會員,費用全免,並可享用其他會員服務。

上次光臨時間: 18/2/2019 4:10
今天貼文總數: 336 | 累積文章數目: 6,465,996

聯絡我們 | 服務條款 | 私隱政策 | 廣告查詢 | 職位空缺