主頁 高登熱話 吃喝玩樂 科技消費 名人專訪 短片
現有會員可[按此]登入。未成為會員可[按此]註冊。
[公司模式 - 關]  [懷舊模式 - 開
[Youtube 預覽 - 關]  [大字型]  [小字型]

您現在聚腳在 學術台內。

與時並進 重新出發

接手高登CEO至今已經有八年,一開始知道要代表高登出席唔同場合,都擔心會俾人起底,但最後決定豁出去以真面目示人。記得上任唔夠一年,就遇到高登歷年o黎最嚴重o既事件 — — 被告誹謗。最初我以為對方只係「嚇o下大家」,殊不知官司一打就打o左五年,最後打到上終審法院至告一段落。當時所受o既壓力大到難以形容,幸好得到好多會員o既支持,甚至有會員自發希望o係財政上給予支持,至今我仍然非常感激。不過,就呢單訴訟我o地花費o左超過7位數字o既律師費同賠償,換o黎法律上清晰釐定討論區要為會員發言負上o既責任。

除o左經常要處理關於誹謗問題o既律師信,高登最常要面對o既就係網絡攻擊問題。其實我o地一直有為伺服器作軟硬件上o既更新,奈何網絡攻擊o既「攻勢」日益增強同頻密,唔少時候大家鬧緊我o地Server超慢,背後其實都係因為伺服器受緊唔同程度o既攻擊,唔單只程式員要用大部分時間o黎處理相關問題,我自己有時都要半夜起身,甚至身處外地時都要處理。面對呢o的攻擊,我覺得冇可能每次都同大家講,否則有o的敏感時間每日要出十次八次公告,大家可能睇到麻木。 ......
精選文章
跳至第

發起人
【免費幫你算八字】何奇隼宗旨:準!幫到你!
275 個回應
香港出生,男

82年6月3日辰時,問財及姻緣

有勞大師

你有冇養貓?

你陰火命,命裡好多火,太大火,官星入墓,會唔會做野無乜人讚?
你行金運,要把握個金,金有兩款,你而家個金唔夠,加多個申金(猴子公仔、擺設),咁個官運即刻會好好多

你有華蓋星,有藝術細胞,但可能會孤獨d

錢同女,今年開始有架喇,呢幾年都旺你,一定比你之前搵得多錢!加油,發左記得捐錢(而家都可以捐,行善可以行好運)

冇養貓,對貓毛敏感
我前年因為物業投資賺左100萬美金,想問問之後投資物業定股票好?

另如果照你咁講可以比之前搵得多錢, 會係靠邊瓣?

唔養貓是對的~應該話唔可以養貓

你有兩個土,係有地產運,土幫你洩土,所以地產係你吉星,

股票屬水,而金係你財運,金生水,一樣係你吉星,

但照咁睇,地產會好d,因為你火土旺,剋水~

當然都可以一試啦! :D

香港出生,男

82年6月3日辰時,問財及姻緣

有勞大師

你有冇養貓?

你陰火命,命裡好多火,太大火,官星入墓,會唔會做野無乜人讚?
你行金運,要把握個金,金有兩款,你而家個金唔夠,加多個申金(猴子公仔、擺設),咁個官運即刻會好好多

你有華蓋星,有藝術細胞,但可能會孤獨d

錢同女,今年開始有架喇,呢幾年都旺你,一定比你之前搵得多錢!加油,發左記得捐錢(而家都可以捐,行善可以行好運)

冇養貓,對貓毛敏感
我前年因為物業投資賺左100萬美金,想問問之後投資物業定股票好?

另如果照你咁講可以比之前搵得多錢, 會係靠邊瓣?

唔養貓是對的~應該話唔可以養貓

你有兩個土,係有地產運,土幫你洩土,所以地產係你吉星,

股票屬水,而金係你財運,金生水,一樣係你吉星,

但照咁睇,地產會好d,因為你火土旺,剋水~

當然都可以一試啦! :D

華蓋星,有藝術細胞,但可能會孤獨d- 依個point中,我寫作上有天份,朋友唔多,亦已經冇女15年以上,純
覺得煩,覺得自己一個仲好

官星入墓,會唔會做野無乜人讚- 依樣唔知點講,因為一直做hea工,唔會有人彈/讚,上年公司裁員,工都冇埋,我都考慮緊做唔做野,我覺得自己冇咩事業運,點睇呢?

表現上的確樓好過股,依個point中

1994 年 11月12日 20:45 男
謝謝樓主

樓主唔好漏左我 :~(cry

1991 1月12
11:35

想問姻緣:-(

大師,求指點:~(

1991 1月12
11:35

想問姻緣:-(

大師,求指點:~(

上午定夜晚?

謝謝樓主

你陽水命,幾好,水月,滔滔長江,仲有食神透干,有才華,鍾意表演,你有華蓋星,天喜同孤辰,有藝術細胞,對靈異/宗教有興趣,有時鍾意享受自己一個人~

你命格有好多水,即係你有能力駕馭好多妻財(火)~

但你財星入墓,但入一半,有養貓就開埋另一半~

水生木,木係你既才華,木生火;你表演多d講多d野(工作上)~

另外,你人緣如何?

男 西曆2001年10月20日11時07分
[img]https://upload.cc/i1/2019/01/08/Jefhrb.png[/img]

[img]https://upload.cc/i1/2019/01/08/WD31UV.png[/img]
問學業同財運、姻緣。想知條命生成點。唔該大師#adore#

24 - 34個運好好~
你仲好後生,繼續努力

你食神透干,有才華鍾意表演~

但想問下你肥定瘦

1991年2月18日 男
問事業 感情#hoho#

打小左[sosad]
1991年2月18日 15:04 男

你陰土命,生木月
你又係傷官透干,有才華,有思想,好聰明

份人應該好咸濕,有華蓋星鍾意宗教同享受自己一個人。

印星弱,你好需要媽咪~關係應該好,總之你需要母親

2018年應該幾好,有印星,呢五年行丁火運都有火,火生土,

你要補多d火,咁先有能力駕馭妻財,你2019年有開木庫既鎖匙,開左就好多木,再添少少火,就即刻旺晒~

老鼠係你桃花星同妻財星,2020年會拍拖

88年1月11 5:00a.m 男
問健康 愛情 事業 #adore# #adore# #adore#

大師 #adore# #adore# #adore#

你人緣好唔好?

事業係咪唔太順,或者太優閒~搞到無上進心?或者無人欣賞~

你有偏才星,但要你身強d先駕馭到~

你善良,就得人,應該肥肥地

家山好,家底好,生左仔女更好

應該2020年結婚

問健康 愛情 事業 #adore# #adore# #adore#

你人緣好唔好?

應該2020年結婚

你八字幾有趣,可唔可以講多d你自己俾我參考下

新曆:1983年9月10日 17:30

想問健康,事業

近呢一年健康差左,事業又唔穩定
下年仲要犯太歲,真係有啲擔心:~(

無錯,下年犯太歲,仲要沖埋你個大運,做野大壓力d

簡單概念,你陰金命,生金月,即係好q多金!

下年開始仲要開埋個金庫,真係不得了

邊方面健康差?係咪個肺?把聲,成日咳或者感冒?

如果係,就係你太多金,2020年,子年,合水局,幫你洩金,到時會好好多

你要好多水去洩金,藍色黑色海鮮海灘

仲要木,木係你既妻財,而家有d弱,有虎/貓公仔,或早養貓就very good

同兄弟姊妹關係係咪唔好

1991年2月18日 男

打小左[sosad]
1991年2月18日 15:04 男

你陰土命,生木月
你又係傷官透干,有才華,有思想,好聰明

份人應該好咸濕,有華蓋星鍾意宗教同享受自己一個人。

印星弱,你好需要媽咪~關係應該好,總之你需要母親

2018年應該幾好,有印星,呢五年行丁火運都有火,火生土,

你要補多d火,咁先有能力駕馭妻財,你2019年有開木庫既鎖匙,開左就好多木,再添少少火,就即刻旺晒~

老鼠係你桃花星同妻財星,2020年會拍拖

宗教同享受自己一個係真係#hoho# 特别鐘意研究中國宗教
但咸濕又唔多覺 諗住雙親仙遊 了無牽掛就上山做和尚 道士[sosad] [sosad]
地方媽媽需要我#yup# 以前同丫媽級既上司特别好夾

點樣先可以補多d火 係咪曬多d太陽都ok[sosad] ?
已單身10年 好多朋友話我眼角高 什至話我似係Gay[sosad] 2020希望承你貴言#hoho#

謝謝樓主

你陽水命,幾好,水月,滔滔長江,仲有食神透干,有才華,鍾意表演,你有華蓋星,天喜同孤辰,有藝術細胞,對靈異/宗教有興趣,有時鍾意享受自己一個人~

你命格有好多水,即係你有能力駕馭好多妻財(火)~

但你財星入墓,但入一半,有養貓就開埋另一半~

水生木,木係你既才華,木生火;你表演多d講多d野(工作上)~

另外,你人緣如何?

謝謝樓主,財星入墓即係點?
人緣方面都過得去,雖然識人多唔算深交,有時助人有時人助我,點解咁問?
另外想問一句,健康運是否大致平順?

西曆:1993年2月11日 09:45 男
想問健康,事業 ,姻緣

Thanks#adore# #adore#

新曆:1983年9月10日 17:30

想問健康,事業

近呢一年健康差左,事業又唔穩定
下年仲要犯太歲,真係有啲擔心:~(

無錯,下年犯太歲,仲要沖埋你個大運,做野大壓力d

簡單概念,你陰金命,生金月,即係好q多金!

下年開始仲要開埋個金庫,真係不得了

邊方面健康差?係咪個肺?把聲,成日咳或者感冒?

如果係,就係你太多金,2020年,子年,合水局,幫你洩金,到時會好好多

你要好多水去洩金,藍色黑色海鮮海灘

仲要木,木係你既妻財,而家有d弱,有虎/貓公仔,或早養貓就very good

同兄弟姊妹關係係咪唔好

首先,多謝大師嘅回覆

係,同細佬關係都好疏離:)

係上年6月開始唔係成日都有工返,11月嗰陣仲要整親條腰,而家仲休息緊

感冒嗰啲就一轉天氣就黎料,呢5,6年都係咁
好返都仲要咳好耐先斷尾

開金庫嘅意思係我會有一大筆意外之財?
定係開金庫俾人攞我啲錢呢?

養貓嘅話,我老婆就會搵多啲錢?

另外想問,我呢個年紀再去讀書,會對我事業有冇幫助呢?我係做工程嘅,呢一行啱唔啱我呢?

請求大師一批
求 事業 姻緣
1989 12月10 3:40a.m 男:~(

請求大師一批
求 事業 姻緣

打漏野,求大師指點:~(

男,1992年12月31日,辰時(8-9),想問事業,求大師指點迷津#adore# #adore#

巴打唔好漏咗我啊:~(

請求大師一批
求 事業 姻緣

你陽木命,份人好忠直,係好男人~
同埋你幾好命

份人咸濕但有,打工又旺老闆~

但係就缺金,即係缺官星,喜愛自由無咩約束,食神透干,有才華鍾意表演~

你響同屋企關係唔錯,似係一個橋樑,團結一家人

你要補返d金,即係酉金,食雞,飲啤酒~

2019年沖太歲,但同你月支合,又少d影響~

幾好命,有能力,捐下錢,會好運d~

香港出生,男

八字: 壬子  癸丑  戊午  己未

睇到乜就講乜, 唔該 #adore# #adore# #adore#

俾西曆會好d,我唔知你年月日係順數定逆數

𡈼子年
癸丑月
戊午日
己未時

咁樣得唔得?

#adore# #adore# #adore#

大師到我#adore#
男 西曆 1990 8月6日 7:10am

想問事業同姻緣,thx#hoho#

93年1月10日亥時 女
條命好寒可以點#adore#fr

你係咪比較懶惰:) 高學歷
你大運十分好

都幾懶[banghead]
有大學

月坐天喜星,份人幾樂觀開心
但八字無夫星,大運又有個夫星墓,有冇養貓,有貓有男朋友

火係你夫星,但你一點火都無,所以好寒,你有木,可以生火,所以加d火就好好多
你梟印通關會奪食,用埋木制一制梟印就perfect了!

btw, 你辛金命,應該都係靚女來的

覺得自己矛盾混合體 又憂鬱又樂觀咁[sosad]
睇度貓個度笑左:D 我有養貓呀 睇黎可以比藉口自己養多隻:D :D
點樣可以用到木同加啲火呀 養植物?咁火點加呀?#hoho#
自問自己樣都可以 都有唔少人讚過靚啦

想問下算唔算係食傷配印定食傷生財定係其他?
對玄學依方面幾有興趣#yup#lm 想研究下
覺得個八字食傷旺又印旺咁好複雜好矛盾[banghead]

e?你都識d wor :D
今年入華蓋運,會開始對玄學宥興趣,有宗教緣。
時開心時唔開心,可能係你坐金墓既月,天喜星,但又會困住你個金~加火可以食d羊,羊公仔,同埋蛇
羊你可以開到木庫,有錢,再財生官,有埋男朋友~
蛇,合走你個申,合走個第三者,仲可以開你個金庫,個人開朗返~

可以逐樣試,睇下邊樣適合d,試左羊先

唔算係食傷配印,食傷生財比較對~你搵到錢,個男人就穩定d,因為你傷官透干,始終係傷到官星星~

堅小心有第三者[banghead] [bomb]

好的唔該曬師父^3^

第三者[bomb] [bomb] [bomb]

巴打 可否幫忙睇睇 1991年12月10日 2330 男 姻緣如何?

#adore##adore#仲有小弟

請求大師一批
求 事業 姻緣

你陽木命,份人好忠直,係好男人~
同埋你幾好命

份人咸濕但有,打工又旺老闆~

但係就缺金,即係缺官星,喜愛自由無咩約束,食神透干,有才華鍾意表演~

你響同屋企關係唔錯,似係一個橋樑,團結一家人

你要補返d金,即係酉金,食雞,飲啤酒~

2019年沖太歲,但同你月支合,又少d影響~

幾好命,有能力,捐下錢,會好運d~

係男人都咸濕:~( ,唔係點會開支散業。
我之前聽其他人講我係寒木命和命裡缺水和小許火。大師,我今年會唔會有姻緣:~(

你人緣好唔好?

應該2020年結婚

你八字幾有趣,可唔可以講多d你自己俾我參考下

人緣唔好, 朋友都唔多個[sosad]

事業麻麻..可能自己本身都冇乜上進心

偏才星係指咩?
身強指健康? 呢兩年健康差左 :-(

係就得人, 本身冇主見
呢幾年真係肥左唔少[sosad]

家底唔算好
仔女?結婚?
女都未有 [banghead]

我八字點有趣法 [sosad]

跳至第

快速回覆 - 輸入以下項目

本討論區現只接受會員張貼文章,本站會員請先登入。非會員人仕,您可以按此加入為新會員,費用全免,並可享用其他會員服務。

上次光臨時間: 19/4/2019 10:33
今天貼文總數: 540 | 累積文章數目: 6,489,579

聯絡我們 | 服務條款 | 私隱政策 | 廣告查詢 | 職位空缺